Chlorella Yaeyama w proszku (100 g) - suplement diety
Chlorelli przypisuje się właściwości oczyszczające oraz odmładzające organizm. Jest szczególnie cenionym preparatem w okresie jesienno-zimowym
Indeks: OREGANO 10ML
Olejek z oregano można stosować zewnętrznie i wewnętrznie.
Olejek eteryczny z oregano powstaje w wyniku naturalnej destylacji oregano. Dzięki silnemu działaniu przeciwdrobnoustrojowemu jest stosowany w celu wzmocnienia zdrowia. Ponadto jest doskonałym naturalnym konserwantem żywności i w wielu przypadkach skutecznie zastępuje szkodliwe chemiczne środki konserwujące. Ten wysokiej jakości, czysty i nierozcieńczony olejek eteryczny z oregano można stosować zewnętrznie i wewnętrznie*. Ponieważ jednak jest to skoncentrowany „mocny” produkt, wymaga rozcieńczenia przed użyciem.
Olejek z Oregano Chalkidika powstaje we współpracy z akredytowanymi organizacjami i firmami certyfikującymi. Dlatego właśnie Olejek z Oregano Chalkidika to produkt bezpieczny i wielokrotnie przebadany.
Składniki: organiczny olej z liści lebiodki pospolitej (Origanum vulgare) - dzikie oregano (100%), zawartość karwakrolu: 83 %, tymolu 0.5%.
Skład w porcji dziennej (4 krople): 0,16 ml oleju z oregano, w tym karwakrolu: 132,8 mg.
Sposób użycia: 2 krople 2 razy dziennie rozcieńczyć w wodzie, soku lub oleju.
Stosowanie wewnętrzne:
Klasyczne – dodaj kroplę do łyżeczki wody i szybko połknij.
Przy wykorzystaniu innego oleju jako nośnika – dodaj kroplę do łyżeczki jadalnego oleju, takiego jak oliwa lub olej kokosowy i szybko połknij.
Dodatek do potraw – dodaj kroplę (lub dwie) do sałatki, majonezu, sosu lub ciepłej zupy.
Z napojem – dodaj 1-2 krople do filiżanki herbaty, soku lub wody, nie zapomnij zamieszać przed wypiciem.
Inhalacja parowa - dodaj kroplę olejku z oregano do miski z parującą wodą, połóż ręcznik na głowie, a głowę pochyl nad miską z gorącą wodą – pamiętaj o ochronie oczu! Tak przygotowana inhalacja zwalcza zatkany nos i może również pomóc w problemach skórnych, takich jak trądzik.
Stosowanie zewnętrzne
Aromaterapia – dodaj trzy do czterech kropli do dyfuzora i ciesz się przyjemnym zapachem oregano tak długo jak zechcesz.
Infekcje stóp – w przypadku miejscowych infekcji drożdżakowych lub grzybicy stóp zmieszaj kilka kropli olejku z oregano np. z olejem jadalnym, w stosunku 1:5 i aplikuj 2-3 razy dziennie na zainfekowane powierzchnie stóp.
Zachowanie czystości – z uwagi na działanie przeciwdrobnoustrojowe, olejek eteryczny z oregano może zostać użyty do czyszczenia różnego rodzaju powierzchni. Wystarczy dodać kilka kropli olejku eterycznego z oregano do wody i spryskać powierzchnie.
PAMIĘTAJ!
W przypadku każdego olejku eterycznego, przed jego zastosowaniem należy zawsze wykonać test skórny. Niewielką ilość oleju rozcieńcz w innym oleju, np. spożywczym i nałóż na mały obszar ciała – najlepiej na wewnętrzną stronę nadgarstka lub łokcia. Odczekaj 12-24 godzin żeby sprawdzić czy powoduje jakieś reakcje skórne.
Nigdy nie używaj olejku z oregano w stanie nierozcieńczonym. Jest to bardzo silny olejek eteryczny! Ma ostry, ziołowy smak i nawet jedna kropla może spowodować pieczenie w gardle i pojawienie się nieprzyjemnych dźwięków w uszach. Mówiąc ściślej, im większe pieczenie skóry po zastosowaniu olejku z oregano, tym silniejsze są jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Należy również unikać ciągłego stosowania przez dłuższy czas lub przekraczania zalecanej ilości, głównie dlatego, że zmniejszy to reakcję organizmu na natychmiastowe działanie przeciwdrobnoustrojowe, jakie ma olejek.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. Należy pamiętać o zdrowym trybie życia i zrównoważonej diecie. Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.
Producent: OREGANO CHALKIDIKA, Grecja
Oregano Chalkidika to stosunkowo nowa firma na rynku, która zajmuje się produkcją i sprzedażą organicznych produktów z oregano. Bazą wszystkich produktów jest dobrze znane greckie oregano (Origanum vulgare ssp. Hirtum). Pola uprawne znajdują się w Chalkidiki, na równinie między miejscowościami New Triglia i Elaiochoria. Pierwsze uprawy eksperymentalne powstały w 2013 r. Wtedy zostały wybrane odmiany oregano odpowiednie dla tego rejonu i klimatu.
Po uważnej obserwacji zbiorów z upraw eksperymentalnych wybrano najlepsze sposoby kultywacji oraz zapewniono niezbędną infrastrukturę produkcji. Pierwszą plantację o powierzchni 1 hektara założono w roku 2015, a kolejną w 2017. Celem firmy jest rozwinięcie czterech hektarów uprawy oregano przed końcem 2020 roku, a w dalszych planach jeszcze większy rozwój pól uprawnych oraz infrastruktury produkcyjnej. Uprawy oregano są organiczne, co poświadczają odpowiednie certyfikaty.
Śródziemnomorski klimat regionu tworzy na obszarze upraw oregano mikroklimat obfitujący w dni słoneczne i brak większych opadów (łączny opad roczny wynosi poniżej 400 mm), co wraz z wysoką temperaturą tworzy idealne warunki do uzyskania najwyższej jakości olejku z oregano.
Uprawiana odmiana oregano została wybrana we współpracy z ekspertami w dziedzinie roślin aromatycznych, a obecna plantacja powstała w wyniku obserwacji upraw eksperymentalnych. Co więcej, cały materiał roślinny używany do produkcji jest rozmnażany przez przycinanie, aby zachować genetyczne cechy charakterystyczne dla wybranej odmiany i zapewnić najlepszą kontrolę jakości. Procedura usuwania chwastów spełnia wymogi uprawy organicznej i gwarantuje, że produkt finalny nie zawiera domieszek innych ziół, jest wolny od substancji chemicznych i tym samym całkowicie bezpieczny dla konsumenta.
Oregano jest jednym z głównych składników wielu dań kuchni śródziemnomorskiej ze względu na swój wyjątkowy aromat i smak. Greckie oregano jest uważane za najlepsze na świecie. Śródziemnomorski klimat wzmacnia jego cechy charakterystyczne, które intensyfikują jego przyjemny aromat i ochronne działanie na ludzki organizm.
Większość pól uprawnych nie jest nawadniana, przez co oregano rośnie w warunkach zbliżonych do naturalnego środowiska znanego dzikiego oregano w górach Grecji. Dlatego też nasz produkt cechuje się wyjątkowym aromatem i mocnym smakiem. Co więcej, posiada również wysoki poziom karwakrolu, cennego związku olejku z oregano. Kolejną cechą wpływającą na jakość olejku z oregano jest zawartość tymolu. Im mniej tymolu, tym mniejsza toksyczność i lepsza jakość oregano. Szczegółowe badania i testy przeprowadzone w celu wyboru najlepszej odmiany oregano, a także nieustanne monitorowanie i opieka nad roślinami pozwalają nam produkować najwyższej jakości olejek ze stałą zawartością karwakrolu powyżej 80% oraz poziomem tymolu poniżej 1%.