NAC N-acetylo-L-cysteina 150 mg (300 kapsułek) - suplement diety

N-acetylocysteina, często opatrywana skrótem NAC, to aminokwas znajdowany naturalnie w niewielkich ilościach, w produktach spożywczych o wysokiej zawartości białka. NAC jest pochodną cysteiny – jednego z aminokwasów budujących białka. Po spożyciu i przeniknięciu do organizmu, NAC przekształca się w przewadze w cysteinę. W odróżnieniu jednak od samej cysteiny, z uwagi na cechy budowy, NAC lepiej przenika od tkanek i lepiej wysyca je cysteiną. To ważne dla naszych tkanek, ponieważ rola cysteiny wykracza daleko poza funkcję cegiełki służącej do budowania białek.

Cysteina jest np. niezbędna do wytwarzania glutationu i podnosi stężenie tego związku w naszych tkankach, zaś glutation to podstawowy element układu antyoksydacyjnego organizmu, chroniący tkanki przed niszczycielską aktywnością wolnych rodników tlenowych. I właśnie w zdolności do stymulacji syntezy glutationu w tkankach ujawnia się m.in. przewaga NAC nad zwykłą cysteiną.

Wykazano np., że N-acetylocysteina przekracza po jej podaniu doustnym barierę krew-mózg i zwiększa stężenie glutationu ogólnie w tkance nerwowej, a szczególnie w tkance nerwowej mózgu.

Korzyści i cechy produktu:

- ekologiczne szklane opakowanie

Składniki: N-acetylo-L-cysteina; inulina; kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza

Porcja dzienna: 1 kapsułka

Opakowanie zawiera: 300 kapsułek

Skład w porcji dziennej (1 kapsułka)

NAC (N-acetylo-L-cysteina)

150 mg

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci

Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.

Producent: Kenay Sp. J.

ALERGENY

Obecne w produkcie

Obecne w fabryce

TAK

NIE

TAK

NIE

1

Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne

 

x

 

x

2

Skorupiaki i produkty pochodne

 

x

 

x

3

Ryby i produkty pochodne

 

x

 

x

4

Jaja i produkty pochodne

 

x

 

x

5

Orzechy ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

 

x

 

x

6

Soja i produkty pochodne

 

x

 

x

7

Mleko i produkty pochodne (w tym laktoza)

 

x

 

x

8

Orzechy * i produkty pochodne

 

x

 

x

9

Seler i produkty pochodne

 

x

 

x

10

Gorczyca i produkty pochodne

 

x

 

x

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

 

x

 

x

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2

 

x

 

x

13

Łubin i produkty pochodne

 

x

 

x

14

Mięczaki i produkty pochodne

 

x

 

x

15

Lateks

 

x

 

x

16

Drożdże i hydrolizaty, kardamon, wanilia, cynamon, kakao, kwas benzoesowy, benzoesan, parabeny, fenyloalanina, glutaminian, kolendra i produkty pochodne

 

 

 

 

16 innych produktów w tej samej kategorii: