Chlorella Yaeyama w proszku (200 g) - suplement diety
Chlorelli przypisuje się właściwości oczyszczające oraz odmładzające organizm. Jest szczególnie cenionym preparatem w okresie jesienno-zimowym
Indeks: TURMERIC BIO 200
Jedną z najcenniejszych właściwości kurkumy jest zawartość kurkuminy, która nadaje roślinie pomarańczowo-żółty kolor.
Inne warianty:
Do zamówień powyżej 500 zł. produkt: Cytykolina Cognizin® (60 kapsułek vege) - suplement diety gratis!
Kurkuma (Curcuma longa), pochodzi z południowo-wschodniej Azji, należy do rodziny imbirowatych. Jest to roślina wieloletnia, podobnie jak imbir. Zbiera się kłącza – grube i włókniste, które mają kolor pomarańczowy i cienką skórkę. Kurkuma stosowana jest najczęściej jako przyprawa w kuchni etnicznej. Proszek jest lekko gorzki o silnym ziemistym smaku.
Składniki: organiczny sproszkowany korzeń kurkumy
Turmeric – organiczny sproszkowany korzeń kurkumy* (Curcuma longa) Opakowanie zawiera: 200 g |
|||
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
Ilość |
RWS** |
|
Wartość energetyczna 1465 kJ/350 kcal |
|||
Białko |
6,5 g |
- |
|
Węglowodany: |
69,8 g |
- |
|
Cukier |
3,2 g |
- |
|
Błonnik |
20,8 g |
- |
|
Tłuszcz |
4,9 g |
- |
|
Pozostałe |
|||
Sód |
38,4 mg |
- |
|
Żelazo |
41,5 mg |
55% |
|
Wapń |
153,4 mg |
21% |
|
Fosfor |
220,4 mg |
31% |
|
Witamina C |
24,6 mg |
31% |
* konfekcjonowane z organicznego surowca
** referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zalecana porcja dzienna: 3-4 łyżeczki dziennie
Sposób użycia: kurkumę, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem, koktajlem warzywno-owocowym lub stosować jako przyprawa do potraw.
Dla efektywniejszego wchłaniania można także stosować kurkumę w następujący sposób: zmiksować łyżeczkę proszku z 1-2 żółtkami jaj i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Innym sposobem na zwiększenie absorpcji kurkumy jest dodanie jej do wrzątku - 1 łyżeczkę proszku należy dodać do 1 l wrzątku i zagotować. Po zagotowaniu w ciągu 10 minut powstanie 12% roztwór, który można pić po wystudzeniu. Kurkuma będzie stopniowo opadać i po 6h powstanie 6% roztwór, dlatego najlepiej jest wypić napój w ciągu 4h. Napój ma „drewniany” smak.
Uwaga - kurkumina jest silnym żółtym pigmentem, który może trwale brudzić.
Certyfikaty: bez GMO, Food grade, Organic, BIO
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
Producent: Kenay Sp. J.
Kraj pochodzenia: Indie