Kurkuma (Curcuma longa), pochodzi z południowo-wschodniej Azji, należy do rodziny imbirowatych. Jest to roślina wieloletnia, podobnie jak imbir. Zbiera się kłącza – grube i włókniste, które mają kolor pomarańczowy i cienką skórkę. Kurkuma stosowana jest najczęściej jako przyprawa w kuchni etnicznej. Proszek jest lekko gorzki o silnym ziemistym smaku.
Składniki: organiczny sproszkowany korzeń kurkumy
Turmeric – organiczny sproszkowany korzeń kurkumy* (Curcuma longa)
Opakowanie zawiera: 200 g
|
Wartość odżywcza w 100 g produktu
|
Ilość
|
RWS**
|
Wartość energetyczna 1465 kJ/350 kcal
|
Białko
|
6,5 g
|
-
|
Węglowodany:
|
69,8 g
|
-
|
Cukier
|
3,2 g
|
-
|
Błonnik
|
20,8 g
|
-
|
Tłuszcz
|
4,9 g
|
-
|
Pozostałe
|
Sód
|
38,4 mg
|
-
|
Żelazo
|
41,5 mg
|
55%
|
Wapń
|
153,4 mg
|
21%
|
Fosfor
|
220,4 mg
|
31%
|
Witamina C
|
24,6 mg
|
31%
|
* konfekcjonowane z organicznego surowca
** referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zalecana porcja dzienna: 3-4 łyżeczki dziennie
Sposób użycia: kurkumę, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem, koktajlem warzywno-owocowym lub stosować jako przyprawa do potraw.
Dla efektywniejszego wchłaniania można także stosować kurkumę w następujący sposób: zmiksować łyżeczkę proszku z 1-2 żółtkami jaj i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Innym sposobem na zwiększenie absorpcji kurkumy jest dodanie jej do wrzątku - 1 łyżeczkę proszku należy dodać do 1 l wrzątku i zagotować. Po zagotowaniu w ciągu 10 minut powstanie 12% roztwór, który można pić po wystudzeniu. Kurkuma będzie stopniowo opadać i po 6h powstanie 6% roztwór, dlatego najlepiej jest wypić napój w ciągu 4h. Napój ma „drewniany” smak.
Uwaga - kurkumina jest silnym żółtym pigmentem, który może trwale brudzić.
Certyfikaty: bez GMO, Food grade, Organic, BIO
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
Producent: Kenay Sp. J.
Kraj pochodzenia: Indie