UWAGA

Z powodu obecnej sytuacji pandemicznej na świecie, ograniczeń w transporcie oraz wydłużonego przestoju w pracy niektórych zakładów produkujących m.in. opakowania, mogą występować czasowe modyfikacje nakrętek używanych do opakowań suplementów diety firmy Kenay. Obecnie używane nakrętki to: metalowe srebrne, metalowe złote (karbowane lub gładkie), plastikowe białe, plastikowe czarne. Mamy nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy. Bardzo przepraszamy za zaistniałą sytuację. 

 


 

Czego szukają nasi klienci?

kurkuma, nattokinaza, witamina K2Spirulina Hawajska Pacifica

MAGAZYN LIFE EXTENSION

Czerwiec 2021

Poprzednie wydania

Maj 2021

Kwiecień 2021

Marzec 2021

Luty 2021

Styczeń 2021

Grudzień 2020

Listopad 2020

Październik 2020

Wrzesień 2020

Sierpień 2020

Kurkuma (Turmeric) - sproszkowany korzeń (curcuma longa) - 100 g

Składniki: sproszkowany korzeń kurkumy

Turmeric – organiczny sproszkowany korzeń kurkumy* (Curcuma longa)

Opakowanie zawiera: 100 g

Wartość odżywcza w 100 g produktu

Ilość

RWS**

Wartość energetyczna 1465 kJ/350 kcal

Białko

6,5 g

-

Węglowodany:

69,8 g

-

Cukier

3,2 g

-

Błonnik

20,8 g

-

Tłuszcz

4,9 g

-

Pozostałe

Sód

38,4 mg

-

Żelazo

41,5 mg

55%

Wapń

153,4 mg

21%

Fosfor

220,4 mg

31%

Witamina C

24,6 mg

31%

* konfekcjonowane z organicznego surowca

** referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Kurkuma (Curcuma longa), pochodzi z południowo-wschodniej Azji, należy do rodziny imbirowatych. Jest to roślina wieloletnia, podobnie jak imbir. Zbiera się kłącza – grube i włókniste, które mają kolor pomarańczowy i cienką skórkę. Kurkuma stosowana jest najczęściej jako przyprawa w kuchni etnicznej. Proszek jest lekko gorzki o silnym ziemistym smaku.

Zalecana porcja dzienna: 3-4 łyżeczki dziennie

Sposób użycia: kurkumę, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem, koktajlem warzywno-owocowym lub stosować jako przyprawa do potraw.

Dla efektywniejszego wchłaniania można także stosować kurkumę w następujący sposób: zmiksować łyżeczkę proszku z 1-2 żółtkami jaj i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Innym sposobem na zwiększenie absorpcji kurkumy jest dodanie jej do wrzątku - 1 łyżeczkę proszku należy dodać do 1 l wrzątku i zagotować. Po zagotowaniu w ciągu 10 minut powstanie 12% roztwór, który można pić po wystudzeniu. Kurkuma będzie stopniowo opadać i po 6h powstanie 6% roztwór, dlatego najlepiej jest wypić napój w ciągu 4h. Napój ma „drewniany” smak.

Uwaga - kurkumina jest silnym żółtym pigmentem, który może trwale brudzić.

Certyfikaty: bez GMO, Food grade, Organic

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej

Producent: Kenay Sp. J. ul. Częstochowska 25, 62-800 Kalisz, tel. 62 757 35 88, 62 757 35 89

Kraj pochodzenia: Indie

16 innych produktów w tej samej kategorii: