Szukaj na blogu

Czego szukają nasi klienci?

kurkuma, nattokinaza, witamina K2Spirulina Hawajska Pacifica

MAGAZYN LIFE EXTENSION

Luty 2024:


Poprzednie wydania:

Styczeń 2024

Grudzień 2023

Listopad 2023

Październik 2023

Wrzesień 2023

Sierpień 2023

Lipiec 2023

Czerwiec 2023

Maj 2023

Kwiecień 2023

Marzec 2023

Luty 2023

Styczeń 2023

Grudzień 2022

Listopad 2022

Październik 2022

Wrzesień 2022

Sierpień 2022

Lipiec 2022

Czerwiec 2022

Maj 2022

Kwiecień 2022

Marzec 2022

Luty 2022

Styczeń 2022

Grudzień 2021

Listopad 2021

Październik 2021

Wrzesień 2021

Sierpień 2021

Lipiec 2021

Czerwiec 2021

Maj 2021

Kwiecień 2021

Marzec 2021

Luty 2021

Styczeń 2021

Lecytyna – kiedy i dlaczego powinniśmy ją stosować?

Tytułowy mikroskładnik jest obecny w naszej diecie oraz wielu naturalnych suplementach. Lecytynę znajdziemy w składzie preparatów dla seniorów i najczęściej to właśnie z takim zastosowaniem jest ona kojarzona. Dlaczego warto stosować suplementy diety z lecytyną i kiedy najlepiej poddać się naturalnej kuracji? Oto kilka cennych informacji, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę – zapraszamy!

Co to jest lecytyna?

Lecytyna najczęściej kojarzona jest ze zbawiennym działaniem na koncentrację i pamięć. Z chemicznego punktu widzenia, składa się na nią kilka związków o charakterze tłuszczowym (lipidowym). Oprócz kwasów tłuszczowych, stanowiących zdecydowaną większość w składzie lecytyny, znajdziemy tutaj również cholinę, serynę czy glicerol. Fosfolipidy zawarte w lecytynie to tajna broń jej wszechstronnego zastosowania.

W jakich produktach znajdziemy lecytynę?

Szukajmy jej przede wszystkim w nieprzetworzonych produktach spożywczych – unikanie tego typu pożywienia to dobry nawyk, który warto w sobie wyrabiać w dobie poważnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadwaga czy choroby wieńcowe. Lecytyna została pierwszy raz wyizolowana z jaja kurzego i do dziś jest to jedno z najbogatszych znanych źródeł lecytyny. Oprócz tego warto dodać do diety wątrobę, soję, orzechy, fasolę, ryby i sporo zielonych warzyw.

Działanie lecytyny

Trzeba wiedzieć, że lecytyna to poważny gracz wśród egzogennych mikroskładników odżywczych. Ze względu na lipidową budowę jest ważnym czynnikiem budulcowym i transportowym dla układu nerwowego oraz układu pokarmowego. Jako składnik niezbędny do budowy tkanki mielinowej, lecytyna często wymieniana jest jako ten składnik diety, który ma kluczowe znaczenie dla procesów zapamiętywania oraz koncentracji. Lecytyna jest również istotnym składnikiem w budowie struktur komórkowych, w tym także osłonek żołądka czy wątroby.

Do pobocznych właściwości lecytyny można zaliczyć spowalnianie procesów starzenia się i poprawę wydolności organizmu, poprzez zwiększenie sprawności przepływu krwi. Lecytyna ma kluczowe znaczenie w metabolizmie cholesterolu, aktywnie zmniejszając ryzyko zmian miażdżycowych.

Lecytyna zalecana jest osobom, które potrzebują utrzymać swoją koncentrację oraz zdolności zapamiętywania na odpowiednio wysokim poziomie. Dlatego zalecana jest zarówno dla osób młodych, u których aktywność ta jest duża ze względu na nieustające procesy poznawcze, naukę i intensywną pracę. Lecytyna słusznie kojarzona jest także z preparatami dla osób starszych, u których ze względu na postępujący wiek pamięć oraz koncentracja pogarszają się.

Lecytyna – suplementy diety

Na rynku spotkamy się z kilkoma rodzajami lecytyny. Jest to łatwo przyswajalna postać (płynna), której źródłem są naturalne oleje: rzepakowy, słonecznikowy lub sojowy. Według ekspertów najlepiej sięgać po lecytynę, która w składzie posiada olej rzepakowy. Ma ona odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6 i jest najkorzystniejsza dla zdrowia w codziennej suplementacji.

Share this content

Dodaj komentarz