Szukaj na blogu

Czego szukają nasi klienci?

kurkuma, nattokinaza, witamina K2Spirulina Hawajska Pacifica

MAGAZYN LIFE EXTENSION

Luty 2024:


Poprzednie wydania:

Styczeń 2024

Grudzień 2023

Listopad 2023

Październik 2023

Wrzesień 2023

Sierpień 2023

Lipiec 2023

Czerwiec 2023

Maj 2023

Kwiecień 2023

Marzec 2023

Luty 2023

Styczeń 2023

Grudzień 2022

Listopad 2022

Październik 2022

Wrzesień 2022

Sierpień 2022

Lipiec 2022

Czerwiec 2022

Maj 2022

Kwiecień 2022

Marzec 2022

Luty 2022

Styczeń 2022

Grudzień 2021

Listopad 2021

Październik 2021

Wrzesień 2021

Sierpień 2021

Lipiec 2021

Czerwiec 2021

Maj 2021

Kwiecień 2021

Marzec 2021

Luty 2021

Styczeń 2021

Kwasy omega-3 i omega-6 – właściwości, zalety suplementacji

Aby czuć się zdrowo i komfortowo, nasza codzienna dieta musi być bogata w wiele zróżnicowanych składników odżywczych. Należą do nich między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Wiele mówi się o ich roli w prawidłowym żywieniu, głównie dlatego, że ludzki organizm nie produkuje ich samodzielnie w dostatecznych ilościach.

Kwasy omega są mocno widoczne w dialogu o zdrowym żywieniu. Na rynku pojawiło się sporo preparatów, które reklamują się właśnie obecnością kwasów omega-3 i omega-6, także sporo produktów spożywczych sygnowanych jest tymi symbolami. I choć wiemy, że są to zdrowe kwasy tłuszczowe, czasem trudno przypisać im konkretne role. Dlatego dziś pochylimy się nad kwasami omega-3 i omega-6, szukając ich źródeł oraz działania.

Kwasy omega-3 i omega-6: źródła

Specjaliści rekomendują, by zwracać uwagę na skład wartości odżywczych w kupowanych przez nas produktach spożywczych. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych powinna być dla nas sygnałem, by wziąć pod uwagę dany zakup. Oczywiście w ten sposób zlokalizujemy kwasy omega-3 i omega-6 jedynie w produktach paczkowanych, które posiadają opisany skład. W przypadku naturalnych produktów spożywczych przyda się bardziej szczegółowa wiedza.

Kwasy omega znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, a szczególnie w rybach morskich. W polskich sklepach bez trudu kupimy makrelę, szprota czy tuńczyka (wracając do produktów paczkowanych, mogą to być także śledzie, sardynki czy łosoś). Sporo kwasów omega-3 i omega-6 posiadają owoce morza, choć zdajemy sobie sprawę, że nie goszczą one na stołach Polaków bardzo często – w naszej szerokości geograficznej zdecydowanie łatwiej szukać nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega np. w olejach roślinnych (przykładem olej rzepakowy lub olej lniany).

Kwasy omega-3 i omega-6 a prawidłowy rozwój dziecka

Tytułowe kwasy, jak już wspomniano, dostępne są na rynku także w formie dobrze przyswajalnych suplementów diety. Wsparcie jadłospisu tego typu preparatami może być wyjątkowo korzystne w przypadku dzieci. Kwasy omega wspierają rozwój mózgu, dobrze wpływają na układ nerwowy, procesy koncentracji i zapamiętywania. Suplementy diety z kwasami omega-3 i omega-6 działają pozytywnie także na pamięć i aktywność dobową – dlatego też świetnie sprawdzają się jako preparaty dla młodzieży.

Kwasy omega-3 i omega-6 budują odporność i wspierają układ immunologiczny w walce z patogenami. Jest to zatem świetny suplement diety dla codziennej profilaktyki. Właściwości kwasów omega szeroko dyskutowane są w aspekcie planowania dziecka – przyszłe mamy mogą skorzystać z witalnego działania tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawiając nie tylko własną kondycję zdrowotną, ale także ułatwiając poczęcie.

Suplementy diety na serce

Zażywając kwasy omega-3 i kwasy omega-6, zarówno w diecie, jak i w formie suplementów diety, regulujemy poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie zaś poziomu LDL czyli tzw. złego cholesterolu, przyczyniającego się między innymi do zmian miażdżycowych. Dlatego też w większości zaleceń kardiologów odnośnie trybu życia osób, które zmagają się z chorobami wieńcowymi, jest taka dieta, która zapewni odpowiednie ilości kwasów omega-3 i kwasów omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na kondycję mięśnia sercowego, w tym obniżają ryzyko zawałów serca.

Kwasy omega w terapiach odchudzających

Niektórzy eksperci w dziedzinie dietetyki podkreślają, że działanie kwasów omega można dostrzec także w terapii odchudzającej. Te kwasy tłuszczowe wpływają bowiem na poziom hormonu o nazwie leptyna, który bezpośrednio odpowiada za łaknienie. Zwiększenie wrażliwości na leptynę przekłada się na zmniejszony apetyt i łatwiejszą kontrolę masy ciała.

Share this content

Dodaj komentarz