Szukaj na blogu

Czego szukają nasi klienci?

kurkuma, nattokinaza, witamina K2Spirulina Hawajska Pacifica

MAGAZYN LIFE EXTENSION

Luty 2024:


Poprzednie wydania:

Styczeń 2024

Grudzień 2023

Listopad 2023

Październik 2023

Wrzesień 2023

Sierpień 2023

Lipiec 2023

Czerwiec 2023

Maj 2023

Kwiecień 2023

Marzec 2023

Luty 2023

Styczeń 2023

Grudzień 2022

Listopad 2022

Październik 2022

Wrzesień 2022

Sierpień 2022

Lipiec 2022

Czerwiec 2022

Maj 2022

Kwiecień 2022

Marzec 2022

Luty 2022

Styczeń 2022

Grudzień 2021

Listopad 2021

Październik 2021

Wrzesień 2021

Sierpień 2021

Lipiec 2021

Czerwiec 2021

Maj 2021

Kwiecień 2021

Marzec 2021

Luty 2021

Styczeń 2021

Niedobór żelaza we krwi? Podpowiadamy jak to zmienić!

Zapewne wielu z naszych czytelników miało w życiu tę przypadłość, że podstawowe wyniki morfologiczne krwi wykazały niedobory żelaza. Niska zawartość tego wskaźnika może informować o chorobie, ale także najczęściej jest następstwem diety, ubogiej w źródła żelaza. A jak doskonale wiem, żelazo jest składową hemoglobiny – czerwonej krwinki, transportującej tlen w naszym układzie krwionośnym. Jak uzupełnić żelazo? Czym objawiają się jego niedobory? O tym poniżej – zapraszamy!

Objawy niedoboru żelaza ?

Jeszcze przed badaniami laboratoryjnymi krwi, niedobór żelaza można zauważyć po typowych dla niego objawach. Należą do nich ogólne osłabienie, pogorszenie się kondycji włosów, skóry i paznokci, a także obniżona odporność. To wprawdzie bardzo ogólne objawy, pasujące do wielu schorzeń, jednak powinny one stać się dla nas przyczyną do wizyty u lekarza rodzinnego lub samodzielnego wykonania badania krwi i szybkiej oceny poziomu żelaza.

Okazuje się jednak, że wysoki poziom żelaza nie zawsze oznacza dobre jego wykorzystanie przez nasz organizm. Współczesne metody diagnostyczne pozwalają ocenić obecność tzw. ferrytyny. Białko to stało się wskaźnikiem zmagazynowania żelaza w wątrobie, co z lepszą dokładnością wskazuje na niedobory żelaza. Czasem wysoki poziom żelaza to także kiepska diagnoza – może oznaczać, że nasz organizm niekoniecznie radzi sobie z jego prawidłowym wykorzystaniem. Nadmiar żelaza jest niekorzystny dla nerek i wątroby.

Jaki jest prawidłowy poziom żelaza? We krwi człowieka dorosłego powinno być go od 37 do 158 gram na litr. W przypadku wskaźnika ferrytyny jest to od 15 do 400 miligramów na litr dla mężczyzn, oraz od 10 do 200 miligramów na litr dla kobiet. Normy te mogą zmieniać się w zależności od wieku oraz aktualnego stanu osoby badanej, np. w przypadku ciąży. Kontrolę poziomu żelaza we krwi oraz ewentualne działania naprawcze należy bezwzględnie prowadzić pod nadzorem swojego lekarza rodzinnego.

Żelazo u kobiet w ciąży

Anemia w ciąży jest dość powszechnym zjawiskiem. Niedobór żelaza w ciąży, szczególnie w później fazie tego cyklu, oznacza spadek tego wskaźnika we krwi poniżej 11 – 15 gramów na litr. Tłumaczy się to wykorzystaniem zmagazynowanego w organizmie żelaza na poczet rozwoju dziecka. Mimo pewnego naturalnego przebiegu tego zjawiska, nie powinniśmy podchodzić do niego lekceważąco. Szczególnie wówczas żelazo ma bardzo ważne funkcje dla zdrowia matki, jak i prawidłowego rozwoju płodu.

Specjaliści polecają w takich sytuacjach dietę bogatą w żelazo, jak również wsparcie swojego jadłospisu suplementami diety, np. żelazo w tabletkach albo w płynie. Preparaty z żelazem są powszechne i niedrogie, kuracja ma charakter doraźny, stosuje się ją zwykle w przypadku chwilowych wahań poziomu żelaza we krwi.

Gdzie występuje żelazo?

Jeśli szukamy sposobu, jak zadbać o prawidłowy poziom żelaza we krwi, warto zagłębić się w aspekty zdrowego żywienia. Najskuteczniejszym sposobem jest uzupełnienie codziennego jadłospisu w produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątróbka i mięso wołowe, np. steki. Dla wegetarian i wegan nie oznacza to wyroku – osoby stosujące dietę tego typu wcale nie są skazane na trwale niski poziom żelaza lub na suplementy diety, mimo ich oczywistej skuteczności. Wiele pokarmów pochodzenia roślinnego także przejawia dużą zawartość żelaza. Należą do nich np. sałata, buraki i szpinak.

Warto dodać, że zarówno w przypadku diety ukierunkowanej na dużą zawartość żelaza, jak i w przypadku stosowania naturalnych suplementów diety z tym pierwiastkiem, trzeba zadbać o produkty z dobrze przyswajalną witaminą C. Naturalne włączenie kwasu askorbinowego do tego procesu podnosi wchłanialność żelaza.

Share this content

Dodaj komentarz