Szukaj na blogu

Czego szukają nasi klienci?

kurkuma, nattokinaza, witamina K2Spirulina Hawajska Pacifica

MAGAZYN LIFE EXTENSION

Luty 2024:


Poprzednie wydania:

Styczeń 2024

Grudzień 2023

Listopad 2023

Październik 2023

Wrzesień 2023

Sierpień 2023

Lipiec 2023

Czerwiec 2023

Maj 2023

Kwiecień 2023

Marzec 2023

Luty 2023

Styczeń 2023

Grudzień 2022

Listopad 2022

Październik 2022

Wrzesień 2022

Sierpień 2022

Lipiec 2022

Czerwiec 2022

Maj 2022

Kwiecień 2022

Marzec 2022

Luty 2022

Styczeń 2022

Grudzień 2021

Listopad 2021

Październik 2021

Wrzesień 2021

Sierpień 2021

Lipiec 2021

Czerwiec 2021

Maj 2021

Kwiecień 2021

Marzec 2021

Luty 2021

Styczeń 2021

Jak sprawić, by uniknąć przeziębienia w jesienne przesilenie?

Jesień to pora obfitująca w przeziębienia, stany zapalne i choroby wirusowe. W tym okresie jesteśmy szczególnie narażeni na czynniki chorobotwórcze i nasz organizm ma pełne ręce roboty, by utrzymać nas w optymalnym stanie, mimo że w codziennym funkcjonowaniu nawet tego nie zauważamy. Walka naszego układu immunologicznego z natarciem patogenów przejawia się brakiem sił i osłabieniem, które z czasem prowadzi do poważniejszych dolegliwości. Jak przygotować swój organizm w tym czasie? Przygotowaliśmy dla was kilka cennych porad – zapraszamy!

Dostosuj swój jadłospis – czyli co powinna zawierać jesienna dieta?

To, co znajduje się na naszym talerzu ma niebagatelny wpływ na samopoczucie i odporność. Wszak popularny slogan „jesteś tym, co jesz” ma w sobie nieco prawdy. Polecamy dodać do swojego jadłospisu zupy i wywary warzywne. Są one naturalnym źródłem witamin, a także antyoksydantów. Pamiętajmy w tym przypadku o dwóch aspektach. Po pierwsze warto, aby zupa była na rosole. Wiele witamin i składników odżywczych najlepiej rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Dobrze jest też dbać o naturalne suplementy diety, które w kuchni przyjmują postać… przypraw! Przykładem są doskonale znane kurkuma i imbir, warto dodawać także oregano, tymianek i majeranek, a także czosnek, który powszechnie nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

Codzienną porcję witamin, szczególnie rano, mogą zapewnić nam owoce. Choć jesień to czas, kiedy powoli znikają owoce sezonowe, warto sięgnąć do swojej zamrażalki, gdzie zwykle w plastikowych opakowaniach można znaleźć truskawki czy porzeczkę, które są naturalnym źródłem witaminy C, witaminy E oraz witaminy A, a zatem najlepszych przeciwutleniaczy i mikroskładników usprawniających pracę układu immunologicznego.

Godnym polecenia jest także stosowanie naturalnych soków na odporność. Są to suplementy diety, które trudno przecenić w okresie jesienno-zimowym. Przykładem jest sok z brzozy, sok z aronii, sok z kwiatów bzu, a nawet bardziej pospolity, sok z cytryny, dodawany do rozgrzewającej herbaty. Z korzyścią dla zdrowia, a szczególnie dla naszego układu odpornościowego, warto zamienić cukier na miód. Nawet jedna łyżeczka miodu akacjowego dziennie wyraźnie poprawi odporność i wesprze organizm w walce z patogenami.

Dobre nawyki sposobem na odporność!

Za obniżenie odporności często odpowiada także kiepska higiena życia. Nieodpowiednia ilość snu, nadmierny stres, brak snu, nadużywanie alkoholu i papierosów, a także nieodpowiedni ubiór, prowadzą w konsekwencji do narażenia naszego organizmu na czynniki chorobotwórcze. Jeśli więc chcemy zabezpieczyć się ze zdwojoną siłą, połączmy trzy sposoby: aktywność fizyczną oraz regularny i odpowiednio długi sen, dostosowany do pory roku jadłospis, a także suplementację.

Do efektywnych suplementów diety na jesień zaliczamy w pierwszej kolejności liposomalną witaminę C, o doskonałej przyswajalności. Wśród pierwiastków, które nas wzmocnią wymienić można cynk, selen i żelazo. Ciekawym suplementem diety jest olej z kryla. Produkt ten posiada dobrze przyswajalne kwasy omega i pozytywnie wpływa zarówno na układ odpornościowy, jak i na układ nerwowy. Jest to produkt polecany szczególnie dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym, gdyż świetnie wpływa na koncentrację i procesy zapamiętywania.

Share this content

Dodaj komentarz